[...] jest główną negatywną postacią i że jego oddziaływanie na ustrój jest tylko szkodliwe. Jest to nie tylko błędny, ale i absurdalny pogląd. Kortyzol powstaje w korze nadnerczy, jego wydzielanie zależy od funkcjonowania podwzgórza i przysadki. Jest to bardzo podobna oś dla powszechnie znanej dotyczącej testosteronu, progesteronu czy estrogenów. [...]
Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców. Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]
[...] się osobom, które podchodzą na serio do treningów sztuk walk, z pewnością zauważymy ile serca, „zdrowia” i wysiłku wkładają w każdy pobyt na macie, ringu, oktagonie. Oczywiście jak w każdym sporcie i na dobrą sprawę każdej innej aktywności, im wyżej się znajdujemy, jeśli chcemy tam pozostać albo ciągle iść w górę, musimy wkładać coraz [...]
[...] rozpuszczalniku (np. wodzie) i dzięki temu przewodzą prąd. Po co mi elektrolity? Ktoś może słusznie zapytać, po co mi elektrolity, skoro dostarczam węglowodany i białko czy piję wodę lub izotonik. Cóż, węglowodany są niesłychanie ważne dla podtrzymania funkcji wątroby (glikogen wątrobowy), mięśni (glikogen mięśniowy) i osiągów sportowych, [...]
[...] Dlatego właśnie nazwa tej diety to połączenie słów elastyczna i wegetariańska. Fleksitarianizm nie ma sztywnych zasad ani zalecanych ilości kalorii i makroskładników. W rzeczywistości jest to bardziej styl życia niż dieta. Jak jedzą fleksitarianie? na talerzach przeważają owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste koncentrują [...]
[...] japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, warzywa i świeże ryby. Czy [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także unikanie tego, do czego produkcji są one wykorzystywane. Dieta roślinna ogranicza się jedynie do stylu odżywiania, przy czym nie eliminuje zupełnie mięsa, choć mocno je ogranicza. Dopuszcza także niewielkie ilości ryb i nabiału. Można zatem powiedzieć, że należy do grupy diet [...]
Jest to jeden z najważniejszych pierwiastków, a na niedobory z nim związane cierpi około 30% ludzi na całym świecie. Choć jest dostępny w wielu produktach i nasza dieta zazwyczaj nie jest uboga w żelazo, często zdarzają się niedobory oraz anemię. Jak wygląda proces wchłaniania oraz jak zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? [...]
Dla wielu osób dieta wegetariańska to po prostu niejedzenie mięsa, dla innych totalna abstrakcja — czy to są same warzywa, czy także jaja, albo ryby? Niezależnie od tego, czy chcesz przejść na wegetarianizm, czy po prostu zastanawiasz się, na czym polega ta dieta, wiedz, że istnieje wiele nurtów tego rodzaju odżywiania. Każdy z nich charakteryzuje [...]
[...] nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli wybierzesz mądrze. Jak [...]
[...] strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo oczywistych korzyści zdrowotnych, warzywa strączkowe znane są z tego, że u wielu osób powodują problemy trawienne. W wielu wypadkach spożycie fasoli oznacza gazy i wzdęcia. Na [...]
[...] wegetariańska, peskatariańska, fleksitariańska — istnieje wiele nazw różnych rodzajów diet i nawyków żywieniowych. Dziś omówimy dietę wegańską oraz „plant based-diet”, czyli dietę roślinną. Czym one się różnią? Obie są do siebie często porównywane. Mówi się nawet, że dieta „plant based-diet” jest pewnego rodzaju następstwem weganizmu. [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
[...] treningową. W artykule umieściłem tzw. rdzeń suplementacji, który można dowolnie modyfikować, jak i rozbudowywać w zależności od okresu treningowego, poziomu zaawansowania czy etapu przygotowań. Ważne jest, aby zachować sensowność użytych środków i nie wykorzystywać np. aminokwasów w formie wolnej po treningu, wtedy, gdy ich szybkość działania [...]
[...] ludzie poszukują alternatyw dla białka zwierzęcego, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Możesz nie planować przejścia na wegetarianizm lub weganizm, ale to nie znaczy, że nie możesz korzystać również z roślinnych źródeł białka. Obecnie jest na to wiele sposobów. Bezmięsny niekoniecznie oznacza zdrowszy Żywność na bazie roślin w [...]
[...] g cukrów na 100 ml a klasyczne mleko ok. 4,5 g. Nie jest to zatem żadna tragedia. Poza cukrem nie ma w napojach niczego niepokojącego. Dużym plusem jest brak grudek - wystarczy porządnie wstrząsnąć kartonik przed użyciem. Wiele tego typu napojów, szczególnie na końcówce, gromadzi bardzo dużo zbitego osadu, który jest po prostu nieprzyjemny. [...]
[...] potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu produktów, na [...]
Ten niedrogi proszek działa na uszkodzone ścięgna i kolana jeszcze lepiej niż chondroityna czy glukozamina... Inna grupa, która może potrzebować glicyny (i ogólnie kolagenu) to wegetarianie. Jeżeli weźmiemy pod uwagę 100 produktów o wysokiej zawartości tego aminokwasu, zauważymy, że większość z nich pochodzi ze źródeł zwierzęcych. Należy jednak [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]